Osteopathie: 'Evidence based medecine' of 'practice based evidence'?

Dat is de vraag!

Osteopathie is al jaren in opmars in de eerstelijns zorg. Het wordt echter nog steeds makkelijk in de alternatieve hoek geschoven wegens 'onwetenschappelijk'.

Er zijn sinds de officieuze erkenning van osteopathie in 1999, al heel wat evoluties geweest in deze medische tak. De 'erkenning' (voorlopig enkel nog) door de mutualiteiten bracht teweeg dat het kaf van het koren werd gescheiden. Enkel de osteopaten met een academische vooropleiding, afgestudeerd aan een erkende school voor osteopathie kreeg een professioneel erkenningsnummer en de (angelsaksische) titel: D.O. (Diplomed Osteopath) van de mutualiteit. Dit gaf reeds een enorme kwalitatieve boost aan het beroep. De ‘kwakzalvers’ gingen er uit.

De opleidingen zijn sindsdien alsmaar meer wetenschappelijk geworden. De grote osteopathie scholen werken nu veelal samen met universiteiten en leveren zelfs een Master (Msc.) diploma af.

Het grondprincipe van osteopathie, ‘structure governs function’ blijft echter nog steeds actueel. Het was destijds gebaseerd op de praktijkervaring van ene dr. Andrew Taylor Still, maar is sindsdien wel al wetenschapelijk onderzocht en valabel bevonden. Er zijn al vele nieuwe inzichten en technieken tot stand gekomen waarbij de nadruk veelal ligt in het aanvoelen en interpreteren van allerhande ziektebeelden. Dit stoot soms op kritiek dat dit niet weteschappelijk onderbouwd zou zijn. Deze kritiek gaat echter maar partieel op. Het basis principe is immers wél gebaseerd op bestaande wetenschappelijke anatomische feiten gekend vanuit de geneeskunde. De toepassingen echter zijn soms nog wel onderwerp van de vele nieuwe onderzoeken die nu volop aan de gang zijn.

Concluderend kunnen we dus stellen dat het om een evidence based medicine gaat gebaseerd op een practice based evidence. Belangrijker is echter dat de resultaten er zijn én dat het veilig is. Uit onderzoek blijkt dat osteopathie bij rug- en nekklachten veruit de beste resultaten geeft  op korte én lange termijn. Maar ook in een hele resem aan andere klachten en pathologieën zijn er goede blijvende resultaten. Uiteindelijk is het dát wat telt...


Maar wat is osteopathie nu eigenlijk?

Osteopathie is een primaire contact- en patiëntgerichte gezondheidszorgdiscipline. Het legt de nadruk op de onderlinge relatie tussen structuur en functie van het lichaam en het probeert het aangeboren vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen te bevorderen. Het is bovenal een benadering van de gehele persoon ten aanzien van alle aspecten van gezondheid en gezonde ontwikkeling, voornamelijk door de beoefening van manuele behandeling. Het focust op de beweeglijkheid van alle structuren.  Beweeglijkheid betekent hier verschuifbaarheid, uitrekbaarheid en samendrukbaarheid. Het lichaam moet 'in balans' zijn. Zo niet kan dit leiden tot functieverlies en pijnklachten zoals: ontstekingen, zwellingen, slijtage, gewrichtspijnen, hoofdpijn, slechte spijsvertering, ...

Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel waarbij alle lichaamsdelen op elkaar inwerken. De oorzaak van je pijnklacht kan zich daardoor ergens anders in je lichaam bevinden. Zo kan pijn in de arm bijvoorbeeld te wijten zijn aan problemen in je nek. Of kunnen rugklachten eigenlijk het gevolg zijn van een verkramping van het middenrif. Omdat een osteopaat je volledige lichaam onderzoekt met al zijn neurologische en vasculaire connecties en niet enkel de plaats waar je pijn hebt, wordt de zaak ten gronde aangepakt. De klachten worden dus niet enkel symptomatisch maar oorzakelijk aangepakt. Dankzij deze gerichte aanpak kunnen ook chronische klachten eindelijk verholpen worden. Zo kan je terug optimaal functioneren!


Wat doet een osteopaat?

Professionele osteopaten zijn opgeleid om de onderliggende factoren op te sporen en te behandelen, meer nog dan de klachten zelf. De osteopaat onderzoekt na een uitvoerig vraaggesprek dan ook het hele lichaam en niet enkel de pijnzone. De behandeling bestaat uit een resem manuele technieken die zich focussen op de gewrichten, trigger-punten, de zenuwbanen en het bindweefsel. Er wordt ook advies gegeven om de klachten ook in de toekomst te vermijden.

Je hebt hier geen voorschrift van je huisarts voor nodig. Je kan dus rechtstreeks naar de osteopaat gaan. Er is terugbetaling voorzien door je mutualiteit voor 5 sessies per jaar.

Lees meer over osteopathie.

Meer info: www.osteopathie.be


LMent: Osteo & Fysio

keyboard_arrow_up
Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x